Pauw Blauw en Groen

Zo trots als een Pauw, de foto spreekt boekdelen. Het blijven bijzondere dieren, deze kwam ik alweer jaren geleden tegen in het Ommerense bos (13 oktober 2016). Midden in dit kleine bos is een parkje met o.a. damherten en kippen. Het bos behoort toe aan Den Eng, De geschiedenis van landgoed Den Eng is nauw verbonden met F.L.W. baron van Brakell (1788-1865). Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de landbouw in ons land. Vanaf 1809 nam hij landbouwkundige proeven op landgoed Den Eng, dat in 1847 was uitgegroeid tot een groot modelbedrijf.

Baron van Brakell liet een bijzondere modellencollectie aanleggen van miniatuur landbouwwerktuigen. Deze bewaard gebleven verzameling zette hij in bij lezingen en bijeenkomsten om zijn kennis van landbouwtechniek te kunnen uitdragen (Streekmuseum Baron van Brakell).


Het landgoed besloeg rond het midden van de 19de eeuw bijna 150 hectare, meest bouwland en bos, maar ook boomgaarden en grasland, verspreid over de omgeving. Later is ook het bos grotendeels omgezet in boomgaard en landbouwgrond waardoor tegen het eind van de 19de eeuw alleen nog het huidige parkbos overbleef. In 1949 deed Staatsbosbeheer het voorstel om de resterende oorspronkelijk hoogstamboomgaarden in het park te veranderen in bos. De vier zuidelijke percelen werden toen gerooid en bebost. Geleidelijk verdween ook de rest, de laatste boomgaard in 1969. In 1972 werd het, nog steeds aanwezige, hertenkampje met damherten in het bos aangelegd.


Het parkbos werd na het overlijden van mevrouw Van Brakell toevertrouwd aan het volgens het testament in te stellen Fonds tot Hulpbetoon aan de Arbeidende Klasse van de buurtschap Meerten. Een bepaling uit het testament was dat Den Eng nooit mocht worden verkocht. Omdat het bestuur van het Fonds tot Hulpbetoon het beheer wilde overdragen aan een gespecialiseerde organisatie werd het landgoed in 1990 aan Geldersch Landschap in erfpacht uitgegeven.


Het 'bosplantsoen', ook wel de 'wandeling' genoemd, was Van Brakell zeer dierbaar. In het bos stond op een heuveltje zijn kerkje. Na de dood van Van Brakell raakte het kerkje in onbruik. Het werd door de bliksem getroffen en werd uiteindelijk in 1944 door de Duitsers bij wijze van oefening in puin geschoten. In de vijver ligt een grafeiland, waar Van Brakell en zijn vrouw liggen begraven. Achter de vijver ligt nog een heuveltje, hier werden zijn paarden begraven. Bij de aanleg bestond het parkje uit een verzameling fraaie parkbomen, zoals zuileik, varenbeuk, kroesbladige beuk en treurbeuk, en bijzondere soorten als ginkgo en tulpenboom. Vele van de oorspronkelijk aangeplante bomen zijn nog aanwezig en hebben een respectabele leeftijd. In het arboretum zijn onlangs goudenregen, varenbeuk, amberboom en doodsbeenderenboom opnieuw aangeplant. In het bos stond vroeger een lage stenen tafel, de Dobbelsteen genoemd. Dit was een ontmoetingsplek voor veel Meertenaren, die er onder andere dobbelden.  >>> Lees meer over het Ommerense bos

Verfkleuren Pauw


De onderstaande verfkleuren zijn samengesteld vanuit de veren van de trotse Pauw.

Deze verfkleuren zijn verkrijgbaar in hoogglans, zijdeglans en matglans.


Toe te passen op hout, metaal, kunststof en steen, voor zowel binnen als buiten.

De verf wordt bij ons door professionele mengmachines op kleur gebracht, daardoor is de verf kleurvast. Nu en in de jaren die volgen.

 

.