Cichorei


En opeens zijn de Betuwse bermen blauw! Zeker in de ochtend, want vooral bij hete zonnige dagen zijn de bloemen van de Wilde cichorei in de middag alweer verdwenen.


De meeste mensen hebben wel eens van de naam Cichorei gehoord, maar dat gekoppeld aan een plant dat niet. Cichorei is vooral bekend omdat deze inheemse plant bij geneeskundige middelen wordt gebruikt bij geneesmiddelen voor maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust. Maar ook als versterkings- en kalmeringsmiddel.


De wortels van de Wilde cichorei (in geroosterde en gemalen vorm) werden in de negentiende eeuw en in de periode van de Tweede Wereldoorlog gebruikt als koffievervanger (surrogaatkoffie), dit vanwege het hoge gehalte aan inuline.



In 1946 schreef de Heer H. Uittien over het gebruik van cichorei als vervanger voor koffie: 'Het is een verdriet voor de menschen'. Hij kende een oude man die het surrogaat pakje 'Sjacherijn' of 'Verdriet' noemde, nee dan liever een 'Bakkie troost!


Witlof is net als roodlof, een variëteit van cichorei. Ook andijvie is een cichorei-achtige. Naast de naam Wilde cichorei, staat deze inheemse plant ook bekend onder de naam wegenwachter. In het Fries Sûkerei, in het Engels Chicory, in het Frans Chicorée sauvage en in het Duits Wegwarte.


De Wilde Cichorei staat graag in een verdichte kalkrijke grond, vandaar dat je deze inheemse plant vooral in bermen kunt vinden.

Verfkleuren CICHOREI


De onderstaande verfkleuren zijn samengesteld vanuit de bloemen van een cichorei.

Deze verfkleuren zijn verkrijgbaar in hoogglans, zijdeglans en matglans.


Toe te passen op hout, metaal, kunststof en steen, voor zowel binnen als buiten.

De verf wordt bij ons door professionele mengmachines op kleur gebracht, daardoor is de verf kleurvast. Nu en in de jaren die volgen.

 

.